ЗНАЙОМСТВО ЗІ СТРУКТУРОЮ КОЛАГЕНУ

Знайомство зі структурою колагену
Як ви вже знаєте, людський організм складається з білків, а основним білком у сполучній тканині є колаген. Колаген міститься всюди: в кістках, хрящах, сухожиллях, зубах, шкірі, рогівці, легенях, печінці, кровоносних судинах та інших органах та тканинах. Він надає їм форму та пружність.

Існує більше 20 різних типів колагену. Тип колагену залежить від його структури. В деяких тканинах колаген може бути у вигляді гелю (в скловидному тілі ока), а в інших тканинах він скручений у волокно (в сухожиллях).

Колаген відрізняється від інших білків своїм унікальним складом амінокислот. Переважають чотири амінокислоти: гліцин, пролін, гідроксипролін та гідроксилізин. Структурна одиниця колагену – це тропоклаген, який складається з 3 поліпептидних ланцюгів, кожен з яких містить біля 1000 амінокислот. Тропоклаген з’єднується поперечними зв’язками та утворює в тканинах довгі волокна – фібрили.

Як утворюється стандартна молекула колагену?

Молекула складається з 3 поліпептидних альфа-ланцюгів. Кожен альфа-ланцюг – це лівообертаюча спіраль, в якій на кожен оберт є три амінокислоти. Три такі лівообертаючі спіралі скручуються у правообертаючу суперспіраль.
Скручування ініціює С-термінальний поліпептид.
Проколаген виділяється у міжклітинний простір.
Ферменти розщеплюють поліпептиди в колаген.
Утворюється жорстка молекула у формі палички. Важливою особливістю первинної структури колагену є те, що кожна третя амінокислота альфа-ланцюгу є гліцином. Тому ця повторювана послідовність може бути записана в формулі: (Gly — X — Y) n, де X і Y — будь-які амінокислоти.

Як вже згадувалося, потрійні спіралі молекул колагену утворюють фібрили. Фібрили одного шару з’єднуються кінцями. Прилеглі шари спіралі не розташовуються поруч один з одним, а зсунуті приблизно на 1/4 їхньої довжини. Таке розташування в фібрилах важливе для процесу мінералізації.

В молекул колагену водневі зв’язки в самій спіралі не утворюються. Потрійну спіраль (суперспіраль) стабілізують водневі зв’язки між окремими спіралями, дуже важливими є і водневі зв’язки, утворені завдяки гідроксипроліну. Колагенові волокна посилюються ковалентними зв’язками між молекулами лізину та гідроксилізину як в одній молекулі тропоколагену, так і в різних молекулах тропоколагену.

Близькість ланцюгів зумовлена гліцином, що повторюється в кожному третьому стані послідовності, бокова група якого (R = H) є найменшою з усіх бокових груп амінокислот. На спіральному етапі є 3 амінокислоти, тому в кожному ланцюзі гліцинна група розподіляється на одному боці спіралі. Саме цими боками (ребрами) взаємодіють три поліпептидні ланцюги, що утворюють суперспіраль.

На малюнку (а) показана суперспіральна модель більшого плану, (б) спостерігається більш упорядковане розташування груп, а для збереження структури важливі водневі зв’язки, які представлені світлішими зв’язками.

При синтезі колагену в поліпептидний ланцюг вмикаються амінокислоти пролін та лізин. Гідроксилірування проліну в молекулі білку каталізується ферментами пролілгідроксилази. В активному центрі цього ферменту знаходиться іон Fe2 +. Для активності ферменту необхідна аскорбінова кислота (вітамін С), яка підтримує цей іон у відновлюючому стані. При нестачі вітаміну С структура колагену втрачає стабільність.

Отже, варто зазначити, що колаген є життєво необхідною речовиною для людей та тварин і відрізняється різноманітністю властивостей, які значно впливають на організм. Ці характеристики включають теплову стабільність, механічну міцність та здатність специфічно взаємодіяти зіншими біомолекулами. Аби зрозуміти, які властивості притаманні завдяки о сновній структурі колагену, потрійній спіралі, необхідно володіти ретельними знаннями про механізми, що лежать в основі структури та стабільності потрійної спіралі.

ОДНА З 29 СКЛАДОВИХ ЧАСТЕЙ ТРИ-КОЛАГЕНУ – КОЛАГЕН. ЩО ЦЕ?

Наше суспільство нарешті зацікавилося здоровим способом життя – регулярною фізичною активністю та правильним харчуванням. Проте важливо отримувати не лише достатню кількість вітамінів та мінеральних речовин, але й білків, які потрібні для багатьох функцій організму. Одним з найважливіших білків в організмі є колаген – а це 25% всього білку в організмі.

Колаген входить до складу шкіри, волосся, нігтів, кісток, м’язів, зв’язок, сухожиль, внутрішніх органів, кровоносних судин, зубів, ясен тощо. Хоча існує більше 20 типів колагенів, але найважливішими є такі:

  • Колаген I типу – міститься в шкірі, кістках, сполучній тканині.
  • Колаген II типу – міститься у хрящах суглобів.
  • Колаген III типу – міститься в м’язах, внутрішніх органах та артеріях.

МОЛЕКУЛА КОЛАГЕНУ

З віком виробництво колагену в організмі зменшується, а його якість погіршується, тому важливо знати, як призупинити цей процес. Насамперед, харчування потрібно доповнити живильними речовинами, які безпосередньо беруть участь у синтезі колагену:

  • Вітамін C, який міститься в цитрусових, полуниці, паприці та картоплі.
  • Пролін – це амінокислота, що міститься в яєчному білку, молочних продуктах, капусті, печерицях.
  • Гліцин – це амінокислота, найбільша кількість якої міститься в свинячій та курячій шкірі та желатині.
  • Кремній – міститься в рослинних продуктах: у вівсі, просі, грубому хлібі, картоплі, буряку.
  • Мідь – міститься в м’ясі, насінні кунжуту, какао, горіхах кеш’ю та сочевиці.

 

На жаль, дуже часто лише їжі недостатньо, аби забезпечити потрібну кількість колагену в організмі. Саме тому медики рекомендують вживати колагенові добавки. Їхня користь для організму підтверджена багатьма медичними дослідженнями. Найчастіше використовується гідролізат колагену.

Встановлено, що м’язова маса у літніх людей, які вживали ці додатки, збільшилася – це особливо важливо для збереження здоров’я та фізичної  активності в старості [4]. Крім того, було проведено наукове дослідження, в якому люди, що страждали від артриту, вживали колагенові додатки протягом  70 днів та помітили, що біль в суглобах суттєво зменшився, а рухи стали легшими. Також доведено, що гідролізат колагену покращує стан шкіри [6].

Зверніть увагу, що є шкідливі звички, які знищують колаген в організмі. Наприклад, це вживання великої кількості цукру та рафінованих вуглеводів. Наукові дослідження довели, що глюкоза та фруктоза, які швидко засвоюються, заважають відновленню колагену. Це призводить до зниження його рівня в організмі, а отже — до старіння шкіри [1].

Інший шкідливий фактор — надто тривале перебування на сонці. Дослідження показали, що велика кількість ультрафіолетового випромінювання заважає природньому виробництву колагену [2].

І, звичайно, паління – тютюн блокує виробництво колагену I та III типів [3].

Для того, аби колагенові додатки принесли максимальну користь організму, важливо знати, як їх правильно вживати. Є кілька основних правил [7]:

Дія колагену на шкіру

 

  1. Додаток необхідно вживати через 2-3 години після їжі, бо соляна кислота в шлунку під час перетравлювання їжі заважає засвоєнню цього білку.
  2. Найкраще вживати додаток перед сном, запиваючи стаканом води. Вночі проходять процеси відновлення організму, які полегшують засвоєння колагену та обмінні процеси.
  3. Ввечері, після прийому додатку, рекомендується нічого не їсти, бо їжа може знизити ефективність засвоєння колагену.

 

Коли обираєте колагенові додатки, то звертайте увагу на їхній склад:

  1. Яка кількість колагену міститься в добовій дозі;
  2. Чи містить додаток інгредієнти, яка сприяють внутрішньому виробленню колагену: вітаміни С, В, кремній, гіалуронову кислоту;
  3. Чи містяться в складі антиоксиданти? Бо саме вони знищують вільні радикали, які заважають утворенню колагену.

Коли ви обираєте харчові додатки, то завжди виникає питання: «Коли я відчую їхню дію?»

Внутрішнє утворення колагену активується приблизно за півгодини після потрапляння речовин до організму. Якщо дефіцит колагену був невеликим, то дію ви побачите вже після першого тижня прийому препарату.

Спочатку ви відчуєте м’якість та блиск шкіри, посилений ріст волосся, укріплення нігтів.

Якщо дефіцит колагену був великим та наніс чималу шкоду організму, то для отримання гарного результату може знадобитися 8 або навіть 16 тижнів регулярного вживання препарату.

Узагальнюючи, можна стверджувати, що колаген має чимале значення для різних структур організму, а його нестача призводить до погіршення самопочуття та раннього старіння. Тому, аби забезпечити необхідну кількість колагену в організмі, рекомендується правильно харчуватися, уникати шкідливих звичок та вживати харчові додатки з колагеном, переваги яких були доведені результатами багатьох досліджень.

  1. F. Danby. Nutrition and aging skin: sugar and glycation. 2010.
  2. B. Ricardo et al. Mechanisms of Photoagingand Cutaneous Photocarcinogenesis, and Photoprotective Strategieswith Phytochemicals. 2015.
  3. A. Knuutinen et al. Smoking affects collagen synthesis and extracellularmatrix turnover in human skin. 2002.
  4. D. Zdzieblik et al. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenicmen: a randomised controlled trial. 2015.
  5. A. Schauss et al. Effect of the novellow molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCellCollagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. 2012.
  6. E. Proksch et al. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. 2014.
  7. K. Curinga. How to Take Collagen Pills. 2017. https://www.livestrong.com/article/132583-how-take-collagen-pills/

ЯК ЗБЕРІГАТИ ВАШУ ШКІРУ МОЛОДОЮ?

Збільшення колагену

Чи знаєте ви, що шкіра є найбільшим органом в організмі людини? Шкіра займає близько 1,5 — 2 м² нашої плоті. Вона складається з трьох шарів, які постійно змінюються та відновлюються зсередини. Незважаючи на те, що ми в основному звертаємо увагу на зовнішню красу, м’якість та гладкість нашої шкіри, важливо зазначити, що вона виконує багато життєвоважливих функцій, таких як захист від негативних факторів, допомагає нам дихати та позбавляє наші тіла від токсинів, адаптується до зовнішнього середовища та регулює температуру нашого тіла.

Візьміть до уваги декілька цікавих фактів:

  • Шкіра бере участь у виробництві вітаміну D, який вимагає сонячного світла
  • При високих температурах шкіра посилює і захищає організм від перегріву
  • Шкіра — це бар’єр, який перешкоджає бактеріям доступ до тіла
  • Колір шкіри залежить від кількості пігменту, назва якого — меланін.

ЩО РОБИТИ, ЩОБ МАТИ ІДЕАЛЬНО ЗДОРОВЕ ВОЛОССЯ?

Людське тіло схоже на добре змазану олією машину, де кожна частина грає важливу роль. Незважаючи на те, що такі головні органи, як серце, легені та мозок є життєво необхідними для людей, не слід забувати, що інші частини людського тіла є настільки ж важливими. Вони повинні підтримуватися в хорошому стані, щоб людина мала можливість жити в повній мірі та не бути обтяженою такими незручностями, як біль при рухах. Я впевнений, що всі погодяться, що суглоби є важливою частиною структури тіла, і ми не можемо виконувати наші щоденні завдання та вправи без них. Нижче ви знайдете декілька  цікавих фактів про суглоби:

— Суглоби з’єднують сусідні кістки

— Тазостегновий суглоб – один з найрухоміших суглобів у людському тілі

— Не усі суглоби та з’єднання використовуються для рухів. Наприклад, з’єднання у черепі фіксовані та нерухомі.

— Суглоби мають певні рецептори, які реагують на зміни атмосферного тиску. Ось чому деякі люди відчувають біль у суглобах, коли змінюється погода.

— Суглоби мають особливу рідину, яка зменшує тертя і захищає від зносу.

— Наукові дослідження показали що речовини, які містять колаген, можуть допомогти поліпшити стан суглобів і зменшити біль у них. У 2006 році в Америці було проведено дослідження, результати якого показали, що спортсмени, які приймали 10 г гідролізованого колагену на день протягом 24 тижнів, помітили значне зменшення болю в суглобах при стоянні, сидінні та під час руху.

  1. Glynis. A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair. 2012. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23198010
  2. Krause. 20 Weird Things You Didn’t Know About Your Hair. 2014. http://stylecaster.com/beauty/weird-hair-facts/#ixzz50wujFu7R

ЧИ ЗНАЛИ ВИ, ЩО РЕЧОВИНИ, ЯКІ МІСТИТЬ КОЛАГЕН, МОЖУТЬ ПОЛІПШИТИ СТАН ВАШИХ СУГЛОБІВ?

Людське тіло схоже на добре змазану олією машину, де кожна частина грає важливу роль. Незважаючи на те, що такі головні органи, як серце, легені та мозок є життєво необхідними для людей, не слід забувати, що інші частини людського тіла є настільки ж важливими.

Вони повинні підтримуватися в хорошому стані, щоб людина мала можливість жити в повній мірі та не бути обтяженою такими незручностями, як біль при рухах. Я впевнений, що всі погодяться, що суглоби є важливою частиною структури тіла, і ми не можемо виконувати наші щоденні завдання та вправи без них. Нижче ви знайдете декілька  цікавих фактів про суглоби:

— Суглоби з’єднують сусідні кістки

— Тазостегновий суглоб – один з найрухоміших суглобів у людському тілі

— Не усі суглоби та з’єднання використовуються для рухів. Наприклад, з’єднання у черепі фіксовані та нерухомі.

— Суглоби мають певні рецептори, які реагують на зміни атмосферного тиску. Ось чому деякі люди відчувають біль у суглобах, коли змінюється погода.

— Суглоби мають особливу рідину, яка зменшує тертя і захищає від зносу.

— Наукові дослідження показали що речовини, які містять колаген, можуть допомогти поліпшити стан суглобів і зменшити біль у них. У 2006 році в Америці було проведено дослідження, результати якого показали, що спортсмени, які приймали 10 г гідролізованого колагену на день протягом 24 тижнів, помітили значне зменшення болю в суглобах при стоянні, сидінні та під час руху.

  1. Clark et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. 2008. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18416885
  2. Moskowitz. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. 2000. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11071580.
  3. Beth Israel Deaconess Medical Center. Fun Facts About Bones and Joints.  http://www.bidmc.org/YourHealth/Health-Notes/Bones-and-Joints/Bone-and-Joint-Basics/Bone-and-Joint-Facts.aspx

РОЛЬ КОЛАГЕНУ У ЛЮДСЬКОМУ ТІЛІ

Пітер Джон — спеціаліст з харчування та доктор наук в галузі біомедицини. У своїй статті «Роль колагену в людському тілі» Пітер Джон досліджує важливість колагену для кожного з нас.

Людське тіло є складною системою, складові частини якої, здається, взаємодіють хаотично і, в той же час, дуже синхронно. На жаль, навіть найкращі машини з часом старіють та їх стан погіршується. Багато останніх наукових досліджень намагалися пролити світло на механізми старіння, починаючи з тестів аутофагії, які виграли Нобелівську премію в медицині в 2016 році і закінчуючи досягненнями фізичної терапії в області впливу оптимальних фізичних навантажень на старіння м’язів. Хоча в даний момент нам все ще бракує інформації щодо процесів старіння людини, ми нарешті починаємо розуміти, як ефективно нею керувати. Природно, харчові добавки входять до числа найбільш ефективних засобів профілактики старіння. На жаль, ринок харчових добавок повний продуктів, які не пройшли жорсткий контроль, і, отже, не є ефективними, а іноді й безпечними.

Говорячи про красу і старіння, колаген постає як один з найважливіших дієтичних додатків. Нижче наводиться більш детальний огляд впливу цього харчового додатку та його компонентів на стан шкіри, здоров’я та загального самопочуття.

Тип колагену від 1 до 3 складає приблизно 80-90% колагену з більш ніж 16 типів колагену в наших тілах. Одна з основних функцій цього білка — «допомогти тканинам протистояти розтягуванню», що означає, що головною метою колагену є уповільнення зменшення еластичності тканин, що виникає з плином часу (1). Дослідженням супрамолекулярної структури виявлено до 28 різних типів колагену, які утворюють багато корисних біологічно активних сполучень у нашому організмі (8).

Виробництво колагену природним шляхом з часом погіршується, оскільки можливості наших тіл обмежені та сильно залежать від нашого способу життя, наприклад, шкідливі звички, куріння, харчування, екологічні та біологічні фактори (гормональні зміни при старінні, тощо). Всі ці фактори зменшують ресурси колагену (2).

Травма скелетно-м’язової тканини є однією з найпоширеніших травм у суспільстві. Не обов’язково бути спортсменом або займатися важкою фізичною працею, щоб отримати травму (наприклад, розірвати сухожилля) (2-3). Говорячи про колаген, важливо відзначити наступні основні функції цього харчового додатку: уповільнення процесів старіння шкірі, запобігання травм та покращення асиміляції амінокислот. Додаток також містить інші активні інгредієнти, які доповнюють та зміцнюють один одного та утворюють своєрідну синергію з колагеном. За даними дослідження, щоденна доза гідролізованого колагену становить 2500-5000 мг на добу, і цього достатньо, щоб підтримувати та поліпшувати біофізичні якості шкіри (еластичність і вміст вологи), а також зменшити трансепідермальну втрату води, та імовірність появи гусячої шкіри (4, 6). Відповідно до незалежних, подвійних сліпих та плацебо-контрольованих досліджень, навіть при застосуванні 2500 мг на добу протягом 4 тижнів статистично значущі ефекти впливають на жінок у віці від 35 до 50 років (4). Жодних несприятливих наслідків прийому колагенового пептиду не спостерігалося після 8 та 12 тижнів.

Єдина ампула (бутилочка) харчової добавки Fenoq TriCollagen містить 10 г (10 000 мг) гідролізованого риб’ячого колагену, що є необхідною добовою дозою, яка може принести позитивні ефекти.

Недавні наукові дослідження, що аналізують переваги колагену 1-го типу, показали його позитивний ефект при перших ознаках запалення при остеоартрозі (5). Крім найважливіших типів колагену слід також відзначити наслідки інших поживних речовин, таких як добре відомий вітамін С, розчинний у воді і взятий разом з колагеном (3). Синергія вітаміну С та інших інгредієнтів триколлагенового дієтичного додатку може покращити асиміляцію колагену і забезпечити організм живильними речовинами, яких йому бракує. Ці поживні речовини часто беруть участь у синтезі білка (наприклад, вітаміни групи В: піридоксин та біотин, також відомі як вітаміни В6 і В7, спіруліна, лецитин) (17). Коензим Q10 також може бути потенційно ефективною поживною речовиною як для профілактики захворювань, так і для полегшення їх симптомів. Такі ефекти особливо актуальні для людей похилого віку, які відчувають брак різних антиоксидантів та колагенових пептидів різних типів через їхній вік, харчування та спосіб життя. (1,3,7,10,11,12).

Гіалуронова кислота також є дуже важливим діючим інгредієнтом, який захищає роговий шар шкіри від надмірного висихання навіть у особливо суху погоду. Як відомо, гіалуронова кислота запобігає втраті вологи та стимулює регенерацію епідермісу (13,14). Вона діє як прямо, так і опосередковано шляхом посилення впливу колагену та впливу протизапальних процесів, що робить гіалуронову кислоту одним з ключових компонентів у всіх харчових добавках (15,16).

Говорячи про оптимальні ефекти дієтичних додатків, важливо брати до уваги інші фактори, крім фармацевтичних (наприклад, фізичне навантаження), які відіграють величезну роль. Відомо, що правильно обране (пропорційне) фізичне навантаження стимулює природне вироблення колагену в організмі людини. Незважаючи на це, кількість колагену, який ми отримуємо з їжею, часто занадто мала. Отже, ми повинні доповнювати наші тіла колагеном і покращувати його асиміляцію (синтез) шляхом заняття спортом або подібними фізичними навантаженнями. (3,9). Необхідно розуміти, що найкращі ефекти колагену можна помітити протягом усього нашого життя, тільки якщо ми приймемо додатки до колагену і прагнемо бути більш активними, застосовувати правильну дієту або змінити наш спосіб життя на краще.

Підсумовуючи, можемо зробити висновок, що інгредієнти дієтичного додатку FenoQ TriCollagen та їх кількість можуть мати позитивну синергію, що призводить до ефективного підвищення еластичності та вологості шкіри, запобіганню трансепідермальної втрати води та знижує імовірність появи гусячої шкіри. Збільшена кількість антиоксидантів, пептидів та амінокислот, що містяться в харчовому додатку, може впливати на більшість функцій організму, наприклад, посилення сполучної тканини, захист суглобів та зменшення запальних процесів

  1. Kuhn, 1987, in R. Mayne and R. Burgeson, eds., Structure and Function of Collagen Types, Academic Press, p. 2; M. van der Rest and R. Garrone, 1991, FASEB J. 5:2814.
  2. Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. Molecular Cell Biology. 4th edition. New York: W. H. Freeman; 2000.
  3. Shaw et al. Vitamin C–enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017 Jan; 105(1): 136–143
  4. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376.
  5. Qurratul-Ain et al. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PLoS One. 2017; 12(4): e0174705.
  6. Liu et al. Collagen and gelatin. Annu Rev Food Sci Technol. 2015;6:527-57.
  7. Gutiérrez-Salmeán et al. Nutritional and toxicological aspects of spirulina (arthrospira). Nutr Hosp. 2015 Jul 1;32(1):34-40.
  8. Mienaltowski MJ, Birk DE. Structure, physiology, and biochemistry of collagens. Adv Exp Med Biol. 2014;802:5-29. doi: 10.1007/978-94-007-7893-1_2.
  9. Malhotra and Erlmann. The pathway of collagen secretion. Annu Rev Cell Dev Biol. 2015;31:109-24. doi: 10.1146/annurev-cellbio-100913-013002.
  10. Madmani et al. Coenzyme Q10 for heart failure. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Jun 2;(6):CD008684. doi: 10.1002/14651858.CD008684.pub2.
  11. Coenzyme Q10 as a therapy for mitochondrial disease. Int J Biochem Cell Biol. 2014 Apr;49:105-11. doi: 10.1016/j.biocel.2014.01.020. Epub 2014 Feb 2.
  12. Garrido-Maraver et al. Clinical applications of coenzyme Q10. Front Biosci (Landmark Ed). 2014 Jan 1;19:619-33.
  13. Neuman et al. Hyaluronic acid and wound healing. J Pharm Pharm Sci. 2015;18(1):53-60.
  14. Avenoso et al. Hyaluronan in experimental injured/inflamed cartilage: In vivo studies. Life Sci. 2018 Jan 15;193:132-140.
  15. Abate M, Schiavone C, Salini V. The use of hyaluronic acid after tendon surgery and in tendinopathies. Biomed Res Int. 2014;2014:783632. doi: 10.1155/2014/783632.
  16. Yang C, et al. Tendon surface modification by chemically modified HA coating after flexor digitorum profundus tendon repair. Journal of Biomedical Materials Research B: Applied Biomaterials. 2004;68(1):15–20.
  17. Coverdale et al. se of lecithin to control fiber morphology in electrospun poly (ɛ‐caprolactone) scaffolds for improved tissue engineering applications. J Biomed Mater Res A. 2017 Oct; 105(10): 2865–2874.